KAZENSKI ZAKONIK POSEBNI DEL komentar posebnega dela

233,39  brez DDV

Izdaja: Založba WD

Format: večji format B5 – (17  x 24cm)
Vezava: Trda
Izid: Poletje 2024

Avtor:
Dr. Mitja Deisinger

Kategoriji: ,
Trust Badge Image

Opis

V obdobju od leta 2020 je Kazenski zakonik  spremenjen z 43 novelami v posebnem delu, prav tako pa tudi v splošnem delu, ki seveda vpliva na komentar posebnega del. To so bile novele posebnega dela Kazenskega dela  Kazenskega zakonika:

  1. 3. 2020, Ur. l. 23/2020
  2. 6. 2020, Ur. l. 91/2020
  3. 6. 2021, Ur. l. 95/2021
  4. 11. 2021, Ur. l. 186/2021
  5. 2. 2023, Ur. l. 16/2023

Vseh 43 novel v Posebnem delu, kot tudi novele v Splošnem delu, so terjale obnovitev in nove obrazložitve pri posameznih  kaznivih dejanjih. S tem je  obrazložitev Posebnega dela v stari izdaji zahtevala spremembe in dopolnitve, nujne za vsakodnevno uporabo obrazložitve zakonika. Z novo prenovljeno izdajo obrazložitve Posebnega dela Kazenskega zakonika bo tako vsem uporabnikom to omogočena. Z obrazložitvijo bodo seznanjeni obtoženi, njihovi zagovorniki, državni in zasebni tožilci ter sodišča in sodniki.

Obrazložitev kaznivih dejanj se sicer loči od ostalih komentarjev Kazenskega zakonika, ker je prilagojena uporabi zakonika neposredno ob obravnavi z vsemi navodili pravilne uporabe.

Nova izdaja komentarja Kazenskega zakonika ima torej namen zakonite uporabe zakonika v tekočih kazenskih postopkih.

Avtor komentarja je strokovnjak za področje kazenskega prava, ki ima dolgoletne praktične in teoretične izkušnje pri vodenju kazenskih postopkov oziroma zastopanju v kazenskih postopkih. Komentar je namenjen predvsem sodnikom, državnim tožilcem, odvetnikom, pa tudi akademikom in študentom prava ter vsakomur, ki se pri delu srečuje s kazenskim pravom.

Dodatne informacije

Teža 1,789 kg

Avtorji

Dr. Mitja Deinsinger

Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je opravil tudi magisterij in doktorat. Poklicno delo je opravljal v pravosodju, med drugim je bil namestnik republiškega javnega tožilca, vrhovni sodnik svetnik na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, kjer je bil med drugim vodja kazenskega oddelka, predsednik senata za računsko upravne spore in predsednik drugostopenjskega senata za zadeve zavarovalništva, revidiranja in trga vrednostnih papirjev. od leta 1997 do leta 2003 pa predsednik Vrhovnega sodišča. Leta 2008 je bil izvoljen za ustavnega sodnika. Kot predsednik Vrhovnega sodišča je bil soustanovitelj stalne konference vrhovnih sodišč Srednje Evrope, v sodelovanju z ministrom za pravosodje pa soustanovitelj Centra za izobraževanje v pravosodju, sodeloval je v pristopnih pogajanjih za vključitev v Evropsko unijo. Od leta 1984 je vodil več delovnih skupin za pripravo zakonodaje s kazenskega področja in kot svetovalec sodeloval pri delu posameznih delovnih skupin za pripravo zakonov. Veliko je objavljal v strokovnih revijah in je avtor komentarja prvega Kazenskega zakona SR Slovenije leta 1985 in nove izdaje 1988, komentarja novega Kazenskega zakonika– posebni del leta 2002, knjige Odgovornost pravnih oseb za kazniva dejanja leta 2007 ter soavtor strokovnih monografij (Komentar Ustave Republike Slovenije in Zakon o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja s komentarjem leta 2000). Na Pravni fakulteti v Ljubljani je devet let predaval v IV. letniku predmet Gospodarsko kazensko pravo, leta 2007 in 2008 pa je bil predstojnik Katedre za kazensko pravo na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping